سم‌زداییِ سه‌روزه

گفته بودم که قرار است هر روز نوشتن، تمرین درس نظم شخصی‌ام باشد. حدودا یک هفته‌ای است که پستی نگذاشته‌ام. درگیر عمل کردن چشم‌هایم بودم. بعد از ۱۰ سال عینک را کنار گذاشتم. فکر می‌کنم یک وسیله‌ای که ۱۰ سال است با من است، ارزش یک پست مجزا را داشته باشد! الان هم با یک دید نه‌چندان طبیعی در حال تایپ هستم. زمان می‌خواهد تا دید به حالت طبیعی برگردد.

دو عنوانی را که برای تمرین درس نظم شخصی در نظر گرفته بودم، از امروز دوباره شروع می‌کنم.

مهم‌تر از خود عمل، تصمیماتی بود که در این چند روز گرفتم. فرض کنید برای چند روز نه بتوانید به خوبی کتاب بخوانید، نه به صفجه‌ی نمایش خیره شوید و نه حتی بقیه را به درستی ببینید. بهترین کار چیست؟ فکر کردن!

شاید به مرور تصمیماتی را که گرفتم، بنویسم. امیدوارم در انجام آن‌ها موفق باشم (در مهم‌ترین آن‌ها که تا کنون بوده‌ام!). ولی حال می‌خواهم در مورد یک تصمیم کوچک که امیدوارم به یک حرکت بزرگ در من تبدیل شود، بگویم.

چک نکردن تلگرام برای سه روز.

دوباره یک سم‌زدایی شبکه‌های اجتماعی. یک بار این کار برای اینستاگرام انجام دادم که اصلا از تصمیمم پشیمان نیستم. قبل از عید ۹۵ بود که اینستاگرام را پاک کردم و هر چند هفته یک بار برای چند دقیقه‌ای نصب می‌کردم. حدود سه هفته پیش بود که اکانت اینستاگرام‌ام را به کلی پاک کردم. اضافه شدن وقت، به طرزی ملموس، حس می‌شد.

بعضی از دوستانم می‌گویند ما از اینستاگرام استفاده‌ی مفید می‌کنیم و فقط پست‌های صفحه‌هایی که دوست داریم را می‌بینیم. راستش را بگویم من نمی‌توانم این حجم از یادگیری قطعه قطعه را تحمل کنم و وقت آن را ندارم که تمام این یادگیری‌ها را کریستال کنم. جدا از وقت، اصلا نمی‌خواهم که این کار را بکنم!

توضیح: برای توضیحات مربوط به یادگیری قطعه قطعه و کریستالی به فایل‌های رادیو متمم مراجعه کنید. این فایل‌ها رایگان است.

بگذریم. حس کردم که وقت زیادی را در تلگرام می‌گذرانم. بین ۱۰ تا ۱۵ تا چنل و ۲ گروه فعال. هیچ وقت به طور دقیق زمان نگرفته‌ام ولی به‌نظرم من روزی دو ساعت پای این برنامه می‌گذارم. به شخصه بیشتر مشغول صحبت با دوستانم هستم تا چنل خوانی!

قدم‌هایی برای کم کردن چک کردن تلگرام انجام دادم. اول از همه نوتیفیکیشن‌های تلگرام را بستم. سپس آن را فقط روی یک دستگاه نصب کردم (یا موبایل یا لپ‌تاپ). یک مدت از تلگرام وب استفاده کردم. یک مدت بعد از هر بار چک کردن log out می‌کردم. بعضی اوقات اپلیکیشن را برای یک روز پاک می‌کردم.

آخرین تصمیمی که گرفتم، یک سم‌زدایی سه روزه است. از فردا دوشنبه شروع شده و تا بامداد پنج‌شنبه ادامه دارد. نمی‌دانم که می‌خواهم تلگرام را به طور کلی کنار بگذارم یا نه. راستش می‌خواهم بدانم چه تغییر‌هایی در سبک زندگی من ایچاد می‌شود. شاید سه روز برای دیدن این تغییرات کم باشد! اگر دیدم که این طور است، ادامه‌اش می‌دهم.

کم چک کردن تلگرام سخت است! مخصوصا از وقتی که کار‌های مربوط به دانشگاه هم با آن انجام می‌شود. تمام برنامه‌ریزی‌های مربوط به ورودی، فایل‌های لازم و … در آن‌جا فرستاده می‌شود. حتی معاونت فرهنگی دانشگاه نیز به جای اس ام اس، در کانال تلگرام خود پیام می‌گذارد. برای این سه روز به یکی از دوستانم می‌گویم که اگر خبر مهمی در مورد دانشگاه بود، به اطلاع من برسانند.

گزارش این سم زدایی را حتما می‌نویسم. فکر کنم چند نفری حالم را خواهند پرسید! برای افراد (زیادی)، تعجب بر‌انگیز است که آدم برای مدت طولانی آنلاین نباشد! در بازه‌های کوتاه‌ترِ چک نکردن، این اتفاق افتاد.

در آخر باید بنویسم که با دوستانم از طریق راه‌های دیگر در ارتباط هستم و خوشبختانه، تلگرام تنها راه ارتباطی نیست!

پی‌نوشت: اگر متن غلط املایی دارد، به حساب درست ندیدنم بگذارید! بعدا دوباره می‌خوانمش.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 کامنت در نوشته «سم‌زداییِ سه‌روزه»

  1. سلام شبکه های اجتماعی واقعا به خودی خود بد نمیباشند و این زیاده روی کردن ما انسان ها است که تلگرام، اینستاگرام یا هر شبکه دیگه ای رو بد جلوه میده.
    خیلی از افراد از طریق شبکه های اجتماعی درآمد کسب میکنند و خیلی از افراد دیگر محصولات خود را میفروشند.
    خیلی ها تنهایی خود را پر میکنند و البته با هزینه ای (به نسبت اس ام اس) خیلی کم.
    این شبکه های اجتماعی به ظاهر مضر برای انسان ها، باعث افزایش آگاهی در زمینه های مختلف شده.
    درسته که دسترسی به آموزش های غیراخلاقی هم راحتتر کرده ولی این خود ما هستیم که انتخاب میکنیم در آن به دنبال چه چیزی باشیم.
    پیروز باشید

    1. ممنونم مائده از پیشنهادت. راستش من واقعا زیاد از موبایلم استفاده نمی‌کنم. استفاده‌ی اصلی من از جایی مثل تلگرام، روی لپ‌تاپ هست نه موبایل.
      اپلیکیشن‌های مشابه رو نصب کردم و حدودا روزی ۹۰ دقیقه رو نشون دادن. این ۹۰ دقیقه هم بیشترش کاری هست و بابتش نگران نیستم.

  2. سلام میخواستم ازتون بپرسم عمل لیزیک سخت هست؟و اینکه چه سنی مناسب این کار هست؟ توی شیراز متخصص خوبی رو معرفی میکنید؟نمیدونم اینجا جای مناسبی برای این سوال هست یا نه اگر جواب بدین خیلی ممنون میشم..با آرزوی موفقیت برای شما آقای دکتر جوان

    1. سلام مهسا. وقت‌ات بخیر. امیدوارم این چند نکته‌ای که میگم به دردت بخوره. من هنوز بخش چشم نرفتم و این نکاتی که بهت میگم از مطالعاتی هست که خودم حدود دو سال پیش داشتم و از آن موقع، با این سرعت فزاینده‌ی رشد پزشکی، ممکن هست یه سری چیزها تغییر کرده باشه:

      برای اصلاح دید،‌ شماره‌ی چشم‌ات باید ثابت شده باشه. برای همین، معمولا تا وقتی که شماره‌ی چشم برای حداقل یک سال ثابت نشده باشه، عمل نمی‌کنند. اگر عمل کنند، دوباره چشم دچار مشکل میشه. دو تا عمل هست که در ایران به صورت روتین برای اصلاح عیوب انکساری چشم انجام میشه. لیزیک و PRK. بعد از معاینه توسط پزشک و بررسی ویژگی‌های چشم شما، مخصوصا قرنیه‌ی چشم شما، پزشک بهتون انتخاب میده که چه عملی مناسب شما هست. بعضی موقع‌ها ممکن هست بگه شما بهتر هست که PRK انجام بدی و بعضی موقع‌ها هم لیزیک و هم PRK. این بستگی به کره‌ی چشم داره. هزینه‌ی عمل لیزیک،‌ مقداری بیشتر از PRK‌ هست و یکی از مهم‌ترین مزیت‌هایی که به چشم بیمار میاد، این هست که بیمار سریع‌تر به زندگی روتین برمی‌گرده بعد عمل. ریکاوری بعد عمل سریع‌تر هست.

      در کل، عمل سختی نیست. بعد عمل باید حواست باشه که قطره‌ها رو استفاده کنی. با توجه به این که شیراز زندگی می‌کنی و شیراز شهر خشکی هست و آفتاب تندی هم داره، حتما حواست باشه که اشک مصنوعی رو بعد عمل استفاده کنی و تنبلی نکنی و عینک آفتابی به هیچ وجه فراوش نشه.

      تو شیراز مراکز زیادی هست که انجام میدن ولی راستش چون بخش چشم نرفتم نمیدونم که بهترین کدوم هست و نمی‌شناسم هنوز.

  3. زینب رمضانی

    سلام امیر عزیز

    بسیار ازت ممنونم !
    راستش قبلا به وبسایت شاهین سر زدم ! توضیحاتش جالب بودن ولی خوشحال میشم نظر تورم بدونم.

    پ.ن. عیدت هم مبارک

  4. سلام امیر محمد عزیز

    میخام این روش رو امتحان کنم
    به امید پیروزی
    وبسایت خوبی داری
    با آرزوی خوشحالی وخوشبختی ❤:-)

    1. سلام زینب. آن سه روز، برایم جالب بود. البته پروژه‌ی نداشتن تلگرام شکست خورد.
      خیلی خودخواهی بود که از دوستانم بخواهم که هر اتفاقی را که در گروه کلاس و اخبار دانشگاه و امتحان‌ها را برایم بفرستند. دارم یک سری فکر دیگه می‌کنم. هر وقت به نتیجه‌ی خوبی رسیدم، می‌گویم.
      راستی ایملیت را خواندم. یکی دو روز به من فرصت بده تا بیشتر فکر کنم و جواب مناسب‌تری بنویسم.
      رو خوبی داشته باشی.

      1. سلام امیر عزیز !
        یادم هست اولین باری که به اصرار مشاورم وبه جهت فرستادن گزارش روزانه ی مطالعاتی تلگرام نصب کردم از ایشون خواهش کردم که منو معاف کنن وبه فرستادن گزارش های هفتگی از طریق ایمیل بسنده کنن !
        ولی ایشون جواب جالبی به من دادن که توی استفاده ی بهتر ومحتاطانه تر از اون خیلی بمن کمک کرد

        گفتن که باید ارداه ت رو قوی کنی ویادت نره که این ابزاریه که باید تو اونو کنترل کنی !!! وگرنه اونقدر قدرتمنده که عنان زندگی رو از دستت بگیره …

        البته کنار کذاشتنش برای چند روز درماه کار اثر بخشیه که من اونو انجام میدم .

        پ ن : هر وقت فرصت داشتی ایمیل من رو جواب بده ، عجله ای نیست !!

        روز خوبی برات آرزو می کنم

        1. سلام زینب.
          یاد حرف مارشال مک لوهان افتادم راستش. شاید خیلی ربطی نداشته باشد. ولی جالب است و بد نیست که حرفش را شنیده باشی. این حرفش را در کتاب اینترنت با مغز ما چه می‌کند خوندم. کتاب رو آقای محمود حبیبی ترجمه کرده.
          “موضع همیشگی ما در مقابل تمامی رسانه‌ها، یعنی همین موضع که نحوه‌ی استفاده از آنهاست که اهمیت دارد، موضع خنثی و بی‌خاصیتِ کسی است که از فناوری هیچی سرش نمی‌شود. زیرا محتوای یک رسانه صرفاً آن تکه گوشت لذیذی است که سارق، جلوی سگ نگهبانِ ذهنِ ما می‌اندازد تا حواسش را پرت کند.”
          مک لوهان فهمیده بود که هر رسانه‌ی جدیدی ما را تغییر می‌دهد.

          راستی، در مورد ایمیلت، اول از همه پیشنهاد می‌کنم که وبلاگ شاهین کلانتری را بخوانی حتما. من هم سعی می‌کنم که جواب جداگانه‌ای بنویسم برایت.

          شاهین، از دوستانی هست که در متمم با او آشنا شده‌ام.
          shahinkalantari.com

          شب خوبی داشته باشی.

  5. پیشنهادتون عالی بود یکی از دوستان متممی در مورد تور یک روزه کتاب خوانی نوشته بود در یک روز سعی کنیم یک کتاب را به خوبی بخونیم من این مورد رو برای درس خودم اجرا کردم عالی بود من شخصا روزی ۵ الی ۶ ساعت حتی بیشتر از تلگرام یا نرم افزار های دیگه استفاده میکردم که به جز اتلاف وقت چیزی نصیبم نمیشد ولی وقتی این مدت زمان هایی که هدر میدم تصمیم گرفتم بر اساس اون یک روز هفته رو با فعالیت های مفید جایگزین کنم.

  6. سلام، راه‌حل‌های جالب و کاربردی‌ای برای ترک تلگرام و اینستاگرام پیشنهاد کردین، به‌نظرم امتحانشون روند مثبتی برای “سم‌زدایی” پیش رومون بذاره.
    اینکه تلگرام یا اینستاگرام رو کمتر چک کنیم و کمتر وقت براشون صرف کنیم در اوایل راه خیلی سخت به‌نظر میرسه، اما بعد یه مدت به عادت تبدیل میشه و تغییراتش در زندگی روزانه واقعا به چشم می‌آد. من خودم در حال سم‌زدایی هستم و پیشرفت چشمگیری داشتم. یه نمونه‌ش اینکه وقت پیدا کردم تا مطالب مفید بیشتری بخونم، به‌ جای اینکه خبرهای تلگرافی و چندخطی جلوی خودم ببینم.

    1. سلام.
      مطالعات نه چندان زیادی در مورد تغییر داشتم. اگر اشتباه نکنم، این عادت‌ها باید با عادت‌های دیگر جایگزین شوند تا این تصمیم‌ها پایدار بماند. این چک کردن اینستاگرام و تلگرام، یک جنبه‌ی مثبتی برای ما داشته است که باید آن را جایگزین کنیم. من خودم بلاگ‌نویسی را شروع کردم. پیشنهاد می‌کنم که یک فعالیت برای جایگزینی نیز برای خود انتخاب کنید.
      امیدوارم در این مسیر موفق باشیم.

اسکرول به بالا