«این مریض رو هیچ‌کس دوست نداشته» – اهمیت معاینه

یک

نگاه کنید. شما نگاه کنین.

هیچ کس این مریض رو از وقتی اومده معاینه نکرده.

بعضیا که یاد گرفتن جلوی همه‌ی قسمت‌های معاینه یک Nl [Normal] میذارن و فکر می‌کنن معاینه حساب میشه.

ولی این مریض رو هیچ کس معاینه نکرده. این مریض رو هیچ کس دوست نداشته.

آخه چرا؟

دو

یک سری میان میگن الان که این همه دستگاه پیشرفته هس، آخه چرا من باید معاینه یاد بگیرم و این‌قدر دقیق هیستری بگیرم؟

آخه بچه‌ها، یه لحظه خودتون ببینین.

اون زمان که من اینترن و رزیدنت بودم، این بیمارستان نمازی کلا یه Chest X-Ray داشت و یه Abdominal X-Ray. نه سونو بود و نه MRI و نه CT و نه Bone Scan و نه Perfusion Scan و نه Endoscopy و نه اکو و نه …

اون زمان خب ما دو تا کار فقط می‌تونستیم بکنیم. همین دو تا عکس رو هم می‌فرستادیم.

آزمایش هم چند تا دونه بیشتر نبود.

یه CBC معمولی و Biochemistry و چند تا دونه چیز دیگه. این همه آزمایش‌های امروزی رو نداشتیم که.

ما هم دیگه واسه همه، همه‌ی اینا رو می‌فرستادیم. چیزی نبودن که.

الان رو شما نگاه کنین.

این همه آزمایش داریم. این همه دستگاه Imaging و Workup های مختلف داریم.

آخه عاقلانه و عادلانه نیست که بخواین همه‌ی اینا رو برای مریض بفرستین؟

چجوری میخواین بفهمین کدوم یکی از اینا مناسب مریض شماست؟

واسه همینه که ما کرایتریا داریم. واسه همینه که فیزیکال اگزم می‌کنیم. واسه همینه که هیستری می‌گیریم.

واسه این‌که بتونیم دقیق‌ترین Work Up‌ رو انتخاب کنیم تا هزینه‌ی اضافی به مریض و سیستم تحمیل نکنیم. هم زمانی و هم مالی و هم جانی.

الان نیاز ما به هیستری و فیزیکال اگزم از قبل هم به نظرم بیشتر شده.

سه

ادامه دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 کامنت در نوشته ««این مریض رو هیچ‌کس دوست نداشته» – اهمیت معاینه»

  1. سلام آقای دکتر وقتتون بخیر
    من استاژر جدید هستم و سوالی داشتم درمورد ROS
    می خواستم ببینم اطلاعات بیمار را چجوری به هم ارتباط بدم؟
    هدف ازین ROS چیه؟
    ممنون

  2. سلام آقای دکتر، من ۴۰ سالمه، مهندسی برق الکترونیک خوندم. یه دوره بیست ساله کارمند جایی بودم که به رشته تحصیلی من ربطی نداشت، از پنج سال پیش بعد از تولد دخترم، با مشکلات زیادی روبرو شدم و تصمیم گرفتم پزشکی بخونم، به نظرتون اگی از شغلم بیام بیرون با زندگی متاهلی و یه بچه تو سن من، امکان موفقیت در رشته پزشکی چقدر هست؟ آیا این کار عاقلانه میباشد؟ ممنون میشم جواب بدید.

  3. سلام… قبلا بود دانشجوی همیشگی طبابت الان شده دانشجوی طبابت این تغییر علت خاصی داره اقای دکتر؟؟؟

  4. یک سوال دارم
    ممنون میشم اگر امکانش هست و فرصت کردی برام بنویسی….

    چند تا از درس های متمم مثل؛
    مهارت های ارتباطی ظرافت های کلامی تحلیل رفتار متقابل مطالعه کردم
    ( البته که هنوز باید خیلی روی خودم کار کنم…)
    بعد از مطالعه اونها احساس میکنم انگار این درس ها شبیه گل کاری خونه ی نیمه کاره ی شخصیته!!! در حالی که هنوز ستون ها و محل اصلی خونه مشخص نشده…. برای من…..
    پ.ن: از صحبت های خودت وام گرفتم تو نوشته ی گم گشتگی ? که بار ها و بار ها خوندمش و تسلی بخش لحظات سختی بوده برام ….و چقدر برام نشونه بودی و چه شب هایی که تو خیالم ساعت ها با تو گفتگو کردم….با ی امیرمحمد باهوش و عمیق که به شددددت استعداد همدلی بالایی داره…

    از نظرت ترتیب مطالعه بین تفکر سیستمی ، مهارت تصمیم گیری و عزت نفس کدوم یکی ارجحیت داره؟

    1. به نظرم اگه فرصت داری، قبل از تصمیم‌گیری حتما تفکر سیستمی رو بخون.

      وقتی دو درس رو کامل بخونی متوجه منظورم میشی که چه پیوستگی قشنگی بین این دو درس هست به این شکل و همدیگه رو تکمیل می‌کنن.

      عزت نفس هم درساش رو میتونی این بین بخونی. ربطی نداره به این دو تا. مخصوصا که یه برنامه‌ی پنج هفته‌ای در انتهاش داره و خب اون بین میتونی بقیه درس‌ها رو پیش ببری.

      فقط اصلا عجله نکن برای خوندنشون. حتا اگه از الان تا پایان امسال هم طول بکشه، اوکیه. اینا موضوعاتی نیستن که بخوای عجله کنی در خوندن‌شون.

  5. سلام امیرمحمد
    اگه اشتباه نکنم بخش دوم مربوط به سطح چهارم پیشگیری هست که تو اصول خدمات سلامت خوندیم و خب این یک پیش آگهیه خوبه برای تقویت مهارت تصمیم گیری؛ اینکه پزشک بر اساس مشاهداتش و معاینه، تصمیم بگیره که چه اقدام یا اقداماتی برای مریض لازم و کافیه.

  6. سلام امیرمحمد
    دوره کارشناسی یک درسی داشتیم به نام اقتصاد سلامت. زمان زیادی میشه که از اون درس گذشته و جزییات اش رو یادم نیست ولی من به این مطلب تو از دید “قیمت گزینه ها و انتخاب ها” استفاده میکنم.
    به نظرم میشه از تفاوت های قیمتی که در دسترسی به گزینه ها هست، برای اهمیتِ بیشترِ معاینه استفاده کرد.
    البته این یک مشکلی هم داره که همین الان به ذهنم رسید: ضرر متفارن نیست، یعنی وقتی یک آزمایشی بسیار هزینه بر میشه، اون پزشک چیزی پرداخت نمیکنه و عملا از جیب بیمار میره.
    شخصا طراحی یک نظام انگیزشی برای سیستم درمان رو خیلی کار جالبی میدونم. یک جور “Mechanism Design”. خدا رو چه دیدی شاید دکترایی خوندیم و به یه چنین کاری پرداختیم.

    1. یه جایی هم طالب همچین حرفی میگه راجع به این ضرر غیرمتقارن. توی پوست در بازی. تو قطعا بهتر از من خوندیش. البته بحث کسورات رو داریم الان.

      کلا من هر چی بیشتر در بیمارستان زمان می‌گذرونم، بیشتر به این نتیجه می‌رسم چقدر این سیستم بیمارستانی ما، inefficient عمل می‌کنه – در همه سطح؛ از بیماربر که مریض رو جابه‌جا می‌کنه تا پزشک مسئول بیمار.

      امیدوارم که بخونی. خدا رو چه دیدی. شاید من هم بعدا یه بیمارستان درست کردم و اون وقت به کمکت نیاز دارم 😉

  7. اصول کلی این مطلب رو متوجه هستم که هرچه ارزونتر باشه منطقا فشار کمتری به بیمار میاد و وجدانی هم هست/

    اما ایا این کرایتریاها که وظیفه پیدا کردن ارزانترین درمان روی دوش پزشک گذاشته، تحمیلی نیست از طرف شرکت های پولدار بیمه ای در نظام سلامت آمریکا به رفرنس هاشون؟ توی پیج پزشکی ساکن آمریکا دیدم که می‌گفت دو ساعت بیمار ویزیت کردم و شش ساعت کارم رو نوت نوشتم. / قبول‌داری از این پزشک بخوان روش‌ارزان پیدا کنه منطقی تره؟ تا پزشکی که از یه بلبشوی تحصیلی فارغ شده ذیل عنوان عمومی همه نوع بیماری رو باید ببینه

    1. محمد. من دغدغه‌ام بیشتر از قیمت، ضرری هست که می‌رسه. به نظرت چقدر از CT Scan هایی که انجام میشه، نیاز هست و ضروریه؟ بهتر از من می‌دونی که یه سی‌تی اسکن با کانترست برابر با چند سال زندگی در جهان، اشعه وارد بدن فرد می‌کنه. کرایتریا برای این هست که جلوی این ضررها گرفته بشه. من برام این کاربردش مهم‌تره. وگرنه واقعا تو ایران که به نظرم قیمت‌ها نسبت به آمریکا اصلا اصلا اصلا گرون نیست. پس نمی‌شه با آمریکا مقایسه کرد ما رو. ما باید سیستم‌مون با جاهای دیگه مقایسه بشه.

  8. امیرحس میکنم این لحن صحبت آشناس برام، استاد دوس داشتنیه من توی بخش جی آی ?همین مدلی با ناز قشنگی حرف میزد، حرفاشم عین حرفای اونه

      1. نه اونی ک منظور تو هس اون عنوان گوگولی داشت، ولی اینی ک من گفتم مدل حرف زدنش خاصه ،ماله استادیه که اردیبهشت باهاش بودما?

  9. سلام آقای دکتر قربانی عزیز وقتتون بخیر باشه.راستش سوالم خیلی بی ربط به این پست هستش ولی چون خیلی ذهنمو درگیر کرده باید بپرسم?
    نظر شما در مورد طب سنتی و خام گیاهخواری و اینا چیه؟ اینکه بعضیا میگن فلان مریض سرطان داشت با هیچ روش دارویی و درمانی خوب نشد! و چند ماه رژیم گیاهخواری گرفت و خوب شد!! یا فلانی رو همه دکترها جواب کرده بودن ولی رفت از یه داروی گیاهی طب سنتی استفاده کرد و جواب گرفت! اینا درسته؟؟؟ ارزش طب شیمیایی( به قول بعضیا!) زیر سوال نمیره؟؟؟ من حقیقتا نمیدونم حرف چه کسی رو باید باور کنم.گیج شدم. معلوم نیس چی درسته چی غلط?

    1. آرشانا. من با گیاه‌های دارویی مشکلی ندارم – به شرطی که از فیلترهای «روش علمی» عبور کرده باشن و مفید بودن‌شون، اثبات شده باشه. مشکل من این «برگشت به گذشته» هست که داره اتفاق میفته. باید مدل ذهنی ابوعلی‌سینا رو یاد گرفت، نه تقلید ازش. خودت در نظر بگیر که ابوعلی‌سینا الان زنده بود. به نظرت می‌رفت چه کار می‌کرد؟
      نظر من رو اگه می‌خوای، یه پزشک-پژوهشگر خیلی برجسته می‌شد و احتمالا در حوزه‌ی Personalized Medicine کار می‌کرد.

  10. سلام
    یه جور حرص و خشمی تو متن بود ، از اون مدل حرصا که وقتی آدم میبینه یه سریا هستن که مسئولیت شون رو درست انجام ‌نمیدن و پشت گوش میندازن ، کارهاشون رو مثل موهاشون پشت گوش میندازن…
    به هر حال من خیلی خوشحال میشم بیشتر بنویسی:)

اسکرول به بالا